Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. En taze ürünleri kapınıza kadar getirmemiz için hemen bir sepet oluşturun.
Pestil, incir, dut, üzüm, kayısı ve erik gibi meyvelerin ezilip güneşe serilmesi ve yufka formunda kurutulmasıyla yapılan bir tür ezme tatlı olarak nitelendirilebilir. Eski dönemlerde kış aylarında enerji ihtiyacını karşılamak için tüketilen bir besin olan pestil, sahip olduğu yüksek enerji değeri ile oldukça önemli bir gıdadır. Türkiye ve yakın coğrafyalarda üretilip tüketilebilen bu lezzetli atıştırmalık, geleneksel yiyecekler arasında yerini almıştır. Yalnızca meyvelerin kurutulmasıyla üretilebildiği gibi fındık, ceviz ve fıstık ilave edilerek de üretilen türleri mevcuttur. Günümüzde pestil tatlısı oldukça sevilen ve tercih edilen bir tatlıdır.
Eşsiz tadı ve şifası ile menülerde mutlaka bulunması gereken pestilin faydaları da oldukça zengindir. Rafine şeker içermemesi sebebiyle tatlı ihtiyacını karşılamada kullanılan oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Diyet yapan kişilerin ve sağlıklı beslenme tercihinde olanların kolaylıkla tercih edebileceği pestil kalori değerleri de merak konusudur. Kalori değeri yüksek olan pestilin 100 gramında ortalama olarak 330 kalori enerji bulunduğundan söz edilebilir. Ancak yine de diğer tatlılar göz önünde bulundurulduğunda pestilin kalori değeri daha düşüktür. Bunun yanında lifli yapısıyla uzun süre tok kalmanıza destek verir. Doğal bir atıştırmalıktır ve sağlıklı beslenenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Pestil çeşitleri şunlardır:
Türkiye’nin bazı illerinde misafir sofralarının vazgeçilmez ikramı pestildir. Besleyici özelliği yüksek bir gıda olmasıyla bilinir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum, bakır ve demir gibi vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller açısından oldukça dolu olan bir besindir. Buna ek yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri ile suda eriyen B grubu vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. İçerdiği gıda bileşenleri, mineral ve vitaminlerin besleyici özelliğinin yanı sıra su dengesinin korunması, hücrelerin yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi vücutta önemli işlevlere de sahiptir. Pestil cevizli olduğunda vücutta kolesterol dengelenmesine de yardımcı olur. Tüketimi ile vücutta güç artışı sağlanır, dikkat kolaylaşır, bedensel ve zihinsel yorgunluklar giderilir. Pek çok kişi pestil sucuk çeşitlerini ara öğünde tüketmeyi tercih eder. Pestil yapılışı içerdiği ürünlere göre değişiklik gösterir. Ancak yapımında temelde hemen hemen aynı yollar izlenir. Dut pekmezi, su, şeker ve bal ile beraber karıştırılarak kaynatılır ve bu karışımdan bir şıra elde edilir. Burada ürünler çeşitlenebilir veya değişebilir. Diğer bir taraftan süt ve un topaklanmadan karıştırılır ve bu karışım kaynamış şıranın üstüne azar azar eklenir. Bu sırada karışım iyice karıştırılır ve ortaya çıkan karışım bir süre dinlendirildikten sonra özel bezlere serilir. Kurutulmadan önce isteğe bağlı olarak fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler söz konusu karışıma yavaş yavaş eklenir. Kuruyan pestiller, muska formuna getirilir ya da dolgu malzemeleriyle daha da lezzetlendirilir. Son aşama ise paketlenme ve sunuma hazır hale getirilmesidir.
Pestil, raf ömrü uzun bir yiyecektir ve yılın her zamanında tüketilebilir. Ancak uygun koşullarda muhafaza edilmesi ve tüketilmesi gerekir. Kuru ve serin yerlerde saklanabilen pestilin güneş ve nemden korunması gerekir. Bir buzdolabı poşeti ya da saklama kabı ile buzdolabında kolaylıkla saklanabilir. Pestil satın almak isteyenler çoğunlukla ziyaret ettikleri veya yaşadıkları şehirlerdeki yöresel pazarlardan gerçekleştirir. Ancak Özgür Leblebi ayrıcalığıyla pestil siparişi verebilmek mümkündür. Pestil fiyatları ürün çeşidine, ürün içeriğine, hammadde kalitesine göre değişiklik gösterebilir.